De light producten van Coca-Cola worden voorlopig nog met synthetisch aspartaam gezoet Over afzienbare tijd kan rebiana aspartaam helemaal van de markt verdringen.

Frisdrankenproducent Coca-Cola heeft een overeenkomst gesloten met agromultinational Cargill voor de lancering van een nieuwe superzoetstof: rebiana. Het extract dat uit een Zuid-Amerikaanse plant wordt gewonnen, is 200 maal zoeter dan suiker, caloriearm en veroorzaakt geen tandbederf Eris maar probleempje: de toepassing van rebiana in voedingsmiddelen is in de VS S in Europa bij wet verboden.

Coca-Cola is al tien jaar op zoek naar een goedkope zoetmaker, die minder weerstand oproept bij de voedingsbewuste consument. De zoektocht bracht de frisdrankengigant uiteindelijk naar het grensgebied van Paraguay en Braziliƫ, waar de lokale bevolking al meer dan vierhonderd jaar de gedroogde bladeren van de steviaplant gebruikt voor haar thee en zoete desserts.

De plant combineert een aantal eigenschappen, die wel eens voor een revolutie zouden kunnen zorgen in de frisdrankensector. Stevia, ook wel honingkruid genoemd, is tweehonderd maal zoeter dan suiker maar bevat nagenoeg geen calorieƫn, wat hem uitermate geschikt maakt als zoetmaker in light producten. Daarvoor worden nu synthetische zoetmakers als sucralose en aspartaam gebruikt, die al jaren omstreden zijn wegens hun mogelijk schadelijke bijwerkingen.

Samen met de onderzoekers van Cargill, dat de steviaplant op grote schaal wil gaan verbouwen in China, distilleerden de alchemisten in Atlanta uit de steviablaadjes een nieuwe zoetstof die ze rebiana doopten. Volgens de Amerikaanse zakenkrant Wall Street journal diende Coca-Cola vorige week 24 patentaanvragen in voor rebiana. De producent uit Atlanta wil het alleenrecht op de zoetstof voor het gebruik in frisdranken, terwijl Cargill rebiana wil commercialiseren in ontbijtgranen, snoep en dessertproducten. Dieetsupplement Maar eer het zover is, moet nog wel een aantal hindernissen worden genomen.

 

Voorlopig is het gebruik van stevia bladeren in voedingsproducten wereldwijd maar in een twaalftal landen toegestaan, waaronder Zuid-Korea, Japan en China. In de Verenigde Staten is het plantenextact alleen toegelaten als dieetsupplement nadat een studie uit de jaren tachtig had gewezen op mogelijke leverproblemen. En de Europese Commissie vaardigde tien jaar geleden zelfs een totaalverbod uit op stevia als voedingsadditief. Cargill en Coca-Cola kondigen aan dat ze de komende jaren een aantal klinische studies willen laten uitvoeren om de gezondheidseffecten van de natuurlijke zoetmaker aan te tonen. Onderzoek onder meer van de K.U.Leuven wees in het verleden op de positieve invloed die stevia heeft op luxekwalen zoals diabetes, hoge bloeddruk en obesitas.

Artikel van Pieter LEURIDAN, hier geplaatst door drs Nick Heising