Parabenen, conserveermiddelen die veel in cosmetica gebruikt worden, hebben geen effect op de hormonale systemen van het lichaam. Dat concludeert onderzoeker Florian Schellauf van Industry Trade Body na een onderzoek met ratten.

Hij presenteerde zijn bevindingen op een conferentie over huidabsorptie en de distributie van chemische stoffen in het lichaam, georganiseerd door de Scandinavian Society of Cosmetic Chemists (SCANCOS) in Zweden.De studie werd uitgevoerd, na een verzoek van consumentenorganisatie Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS), om meer duidelijkheid te krijgen over de effecten van parabenen. Dit nadat was beweerd dat ze de hormonale systemen van het lichaam zouden aantasten.

Oraal

Uit het onderzoek met ratten kwam naar voren dat na orale inname wel parabenen werden gevonden, maar dat de parabenen slechts gedeeltelijk waren geabsorbeerd na blootstelling aan de huid.Bloedtesten toonden vervolgens enkel de aanwezigheid van parabenen-metaboliet PHBA aan en geen concentratie van de parabenen zelf.Volgens Schellauf heeft het metaboliet PHBA geen invloed op de hormonale systemen wordt het ook gevonden in planten en etenswaren. PHBA vormt dus geen risico voor de gezondheid, aldus Schellauf.

Spoedig

De resultaten van dit onderzoek zullen spoedig worden voorgelegd aan de SCCS, aldus Cosmetic Design woensdag. Zij moeten dan beslissen of ze het gebruik van methyl-, ethyl, propyl- en butylparabenen in cosmetica blijven toegestaan.Volgens Maria Lodén van SCANCOS kan de beslissing van het SCCS niet snel genoeg vallen. “Consumentengroepen en gezondheidsorganisaties hebben een anti-parabenen houding aangenomen zonder dat daarvoor genoeg wetenschappelijk bewijs is”, zegt Lodén. “Op basis van de huidige onderzoeksgegevens denk ik dat propyl- en butylparaben in de toekomst de veiligste optie vormen als het gaat om conserveringsmiddelen in cosmetica.De laatste tijd wordt, met de groeiende populariteit van ‘groene’ cosmetica, meer en meer aandacht besteed aan parabenen en worden ook steeds meer producten aangeprijst als parabeen-vrij.

De vraag die Cosmopinie zich echter stelt is of deze conserveermiddelen werkelijk zo slecht zijn als men denkt.Parabenen zijn conserveermiddelen die je tegenkomt in zowel cosmeticaproducten als voedingsmiddelen en dienen ervoor te zorgen dat deze producten niet zullen beschimmelen of bederven.

Parabenen zijn er in verschillende vormen en kun je op de ingrediëntenlijst herkennen aan woorden eindigend op ‘-paraben’. Bekende voorbeelden zijn methylparabeen, ethylparabeen en propylparabeen.LuchtOmdat een potje crème iedere dag wordt geopend en er vingers ingaan, waardoor er lucht en bacteriën bij het product komen, zijn conserveermiddelen noodzakelijk om een redelijke houdbaarheid te garanderen. Zo zou zo’n 90 procent van alle cosmetica vormen van parabenen bevatten.

Parabenen worden dikwijls in een kwaad daglicht gezet omdat ze – naast de kans op huidirritatie – ook worden gerelateerd aan borstkanker: parabenen zouden namelijk een licht oestrogene werking hebben. Vooral liefhebbers van natuurcosmetica vermijden al langere tijd ingrediënten als parabenen.

Relativeren

Echter, experts op het gebied van huidverzorging als Paula Begoun en Jetske Ultee relativeren deze commotie rondom parabenen door te benadrukken dat conserveermiddelen nu eenmaal nodig zijn om een product houdbaar te maken.Daarnaast zullen parabenen misschien niet ideaal zijn, maar andere of zelfs géén conserveermiddelen gebruiken is wellicht nóg minder wenselijk. Alternatieve, natuurlijke bewaarstoffen zouden namelijk nog wel eens belastender kunnen zijn voor de huid.

Tot slot zijn parabenen in zulke kleine hoeveelheden aanwezig in cosmetica, dat het eventuele gezondheidsrisico verwaarloosbaar zou zijn.Vooralsnog lijkt het niet nodig om parabenen strikt te mijden, maar wie liever het zekere voor het onzekere neemt gaat het best op zoek naar producten die zodanig hygiënisch en luchtdicht zijn verpakt dat ze minder tot geen conserveermiddelen ( hoeven te) bevatten.Bron: nu.nl