Probiotica en enzymen die de spijsvertering ondersteunen, versterken de weerstand tegen verkoudheid en griep. Uit onderzoek blijkt dat probiotica, dit zijn de goede bacteriën voor de dikke darm, een krachtige ondersteuning zijn voor het immuunsysteem. De darmen zitten vol met bacteriën waaronder goede en en slechte. De slechte zijn bijvoorbeeld e-coli bacteriën die diarree en erger kunnen veroorzaken. De goede zijn de bacteriën die de vooral de vezels in de voedselresten in de darm, omzetten in bouwstoffen voor het immuunsysteem. Er was al aangetoond dat deze bacteriën daarmee de kans op verschillende soorten kanker verminderen maar nu blijkt dat ze ook de kans op verkoudheid op griep duidelijk verminderen.

Probiotica zit onder andere in sommige yoghurt soorten en kefir maar meestal moet je ze toch gewoon als supplement nemen. Probiotica helpt tegen darmontstekingen, diarree, en allergieën voorkomen.

Het Amerikaanse tijdschrift voor kindergeneeskunde bericht over een onderzoek bij 326 kinderen in China, tussen de 3 en 5 jaar oud, zij kregen melk met Lactobacillus acidophilus en sommigen gecombineerd met Bifidobacterium animalis. De kinderen werden gevolgd van november 2005 tot mei 2006.

De resultaten waarin indrukwekkend en laten zien dat de groep die probiotica kreeg, 53% minder vaak koorts had, dan de placebo groep. Ook hadden ze 41% minder verkoudheden en 28% minder loopneuzen. Wanneer ze toch ziek werden dan was de tijd dat ze ziek waren, een derde korter dan de vergelijkingsgroep en gebruikten ze 68 % minder antibiotica.

De groep die zowel acidophilus als ook bifidus, twee verschillende vormen van darmbacterien, kreeg had nog betere resultaten. Van die groep kreeg 72% minder vaak koorts, had 62 % minder verkoudheid, had 59 % minder loopneuzen. De duur van de ziekte, als ze die kregen, was 50 % korter dan van de controlegroep. Ze misten school ongeveer net zo vaak als de groep die slechts één probioticum kreeg en ze gebruikten ze 84% minder antibioticum dan de controlegroep.

Het onderzoek werd dubbel blind gedaan ( dwz de onderzoekers weten ten tijde van het onderzoek niet wie wel de echte en wie de nep probiotica krijgt) Ook was het onderzoek gecontroleerd voor het placebo effect( dus het idee dat je iets krijgt wat werkt en effect heeft om dat je denkt dat het werkt, dat effect werd uitgesloten door de manier waarop het onderzoek is gedaan). Het onderzoek werd gedaan in een periode waarin er veel verkoudheid en griep voorkomt. Het werd uitgevoerd in opdracht van een Deens bedrijf wat probiotica fabriceert.

Aan de hand van deze en andere uitslagen van onderzoeken lijkt het een goed idee om kinderen( en volwassenen ) probiotica te geven ter versterking van hun weerstand tegen verkoudheid en griep. Sunrider maakt een speciale vorm van probiotica namelijk vitadophilus waarbij de bacteriën zijn ingepakt in de stukjes appel. Het voordeel daarvan is dat de bacteriën niet dood gaan in het zure klimaat van de maag, wat met bacteriën in yoghurt wel het geval is.

De beste combinatie, zo lijkt uit dit onderzoek, zou dan zijn om kinderen Vitadophilus te geven in combinatie met een bifidusdrankje. Belangrijk is de vitadophilus in de ochtend of avond te nemen op een lege maag. De vitadophilus is zeer geschikt voor kinderen omdat het ook lekker naar appel smaakt.

In de griep of verkoudheidperiode zijn daarnaast Callithee, op basis van groene thee en eventueel extra Alpha 20 c (versterkt het immuunsysteem) en Conco een aanvullende goede versterking van de weerstand tegen verkoudheid en griep.