Het advies om zo gezond mogelijk te leven is om zoveel mogelijk fruit en groente te eten, maar we weten allemaal dat bij de productie hiervan ook de nodig bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Ik koop zelf lang niet alle groente en fruit biologisch. Daarom is goed te weten bij welk fruit en groente je de grootste kans hebt vervuilde producten te kopen.
Als je de onderzoeken bekijkt kun je op veel dingen selecteren. Zoals het percentage producten met of zonder bestrijdingsmiddelen, maar ook de kans dat je producten koopt waar zoveel gif op zit dat er een gezondheids risico is.

Ik hier gekozen voor het percentage aan producten dat zonder bestrijdingsmiddelen verkocht wordt. Dus de kans die je hebt dat de producten die je koopt belast zijn met bestrijdingsmiddelen.
Wanneer je dat weet, kun je je maatregelen nemen. Deze producten kun je het beste biologisch kopen en als je dat niet doet moet je ze zeker goed schoonmaken. Het perfecte middel daarvoor is Fruit en GroenteSpoeling van Sunrider. Ik ken weinig andere producten moet ik zeggen die zo effectief zijn en hetzelfde doen. Ken sowieso geen andere producten waarmee ik mijn groente en fruit schoon kan krijgen.

Natuurlijk geldt voor alle zachte fruit en groente soorten, zoals aardbei, kers, perzik, nectarine, bessen dat je ze nooit moet eten zonder te wassen en omdat je ze niet kunt schrobben moet je wel een middel gebruiken dat zijn werk doet zonder dat je het hoeft aan te raken.

Als je kijkt naar het rest water wat overblijft nadat je een doos aardbeien in de fruit en groentespoeling hebt gedaan dan is duidelijk hoe noodzakelijk dat is, en zul je geen onbehandelde aardbeien meer eten.

Afspoelen van groente en fruit werkt vaak maar gedeeltelijk, daar pesticiden veelal zo gemaakt zijn dat ze aan de vrucht of groente blijven plakken en niet met de eerste beste regenbui er weer afspoelen. Dus simpel in koud water leggen is in veel gevallen ineffectief.

Ziekteverwekkers: naast bestrijdingsmiddelen hebben natuurlijk ook veel mensen met hun handen aan de producten gezeten, is er is sommige gevallen slootwater gebruikt om de planten water te geven, dus kunnen ze ziekmakende bacteriën bevatten. Ook daarom is het gebruik van fruit en  groentespoeling  belangrijk omdat dit ook deze ziekmakende organismen doodt.

Restanten Bestijdingsmidddelen niet gevaarlijk? Er zijn allerlei normen aangelegd hoeveel resten van bestrijdingsmiddelen producten mogen bevatten. De normen geven aan hoeveel een direct gevaar oplevert en hoeveel niet. Wat je echter moet beseffen is dat ook kleine hoeveelheden geen direct gevaar opleveren maar het is wel zo dat deze voor een deel opgeslagen worden in het lichaam( zeker als je energieniveau niet optimaal is, dan geeft het lichaam geen prioriteit aan het afvoeren hiervan.) en dat deze kleine beetjes bij elkaar opgeteld worden in de loop van het leven. Deze optelsom, levert op den duur natuurlijk wel een te hoge belasting op. Belasting van deze  middelen, straling, stress enz, ondermijnen het functioneren en als deze belasting te hoog wordt leidt dit tot ziektes.

Niet alleen de angst voor ziektes maar ook je directe energieniveau wordt beïnvloed door deze belasting, dus ook van daar uit is het belangrijk om zo min mogelijk gifstoffen binnen te krijgen.
Hieronder een paar lijstjes

De meeste schone groente en fruit, met het getal er achter, het percentage van het product dat ZONDER bestrijdingsmiddelen verkocht wordt( de gegevens zijn van milieudefensie)

Zonnebloempitten het schoonste!

zonnebloem pitten 97
asperges 100
bloemkool 92
avocado 68
aardappelen 53
prei 60
broccoli 56
courgette 39
ui 37
kiwi 53

 

Meest vervuilde fruit( getal er achter is percentage dat verkocht wordt ZONDER bestrijdingsmiddelen) Reden van de volgorde is dat bijvoorbeeld mandarijn met 0 niet boven aan staat is dat bij de sinasappel en de pomelo ook producten verkocht worden die zo vervuildend zijn dat ze een gezondheidsrisico inhouden.

Sinaasappel het meest vervuild!

sinaasappel 2
pomelo 2
mango 33
peer 20
mandarijn 0
druif 2
perzik 19
aardbei 22
meloen 26
appel 18

Meest vervuilde groente( getal er achter is percentage dat verkocht wordt ZONDER bestrijdingsmiddelen)

Sla het meest vervuild!

sla 17
komkommer 46
kousenband 54
okra erwten 46
sperzieboon 54
snijboon 45
wortel 38
bosui 48
aubergine 56

 

Koop Fruit en GroenteSpoeling hier

Bestellingen boven de 100 euro zijn zonder verzendkosten.