Gif op groente en fruit! December 2011, in de krant staat dat groenten en fruit inmiddels supermarkt er iets schoner is geworden. Daarbij wordt gezegd dat het aantal wetsovertredingen niet is afgenomen. Er zitten in de gifstoffen op groente en fruit dan vijf jaar daarvoor, anderhalf in plaats van twee per product. Dat betekent dat gebruik van gif nauwelijks is afgenomen. Alhoewel alle supermarkten hun residu beleid hebben aangescherpt, blijven de gezondheidsrisico’s dus hetzelfde.

Normen voor de hoeveelheid gif op groente en fruit, zijn aardig, maar je moet bedenken dat hoe weinig er ook op die ene appel, of bloemkool zit, dat het gaat om hoeveel gifstoffen je in totaal binnenkrijgt. Het gaat om de optelsom van de hoeveel gifstoffen er op alle voedsel bij elkaar dat je eet, zit en wat je dus binnen krijgt. En als je bedenkt ze elke dag een klein beetje binnenkrijgt, en je telt een welke erop hoeveel dat dan een jaar is, hoeveel dat is over een aantal jaren, dan zie je daar het probleem. Het is al goed te bedenken dat gezondheidsrisico’s van bestrijdingsmiddelen, niet opwegen tegen het gezondheidsvoordelen van het eten van groente en fruit. Gelukkig heeft Sunrider fruit en Groentespoeling, waarmee we fruit en groente goed schoon kunnen maken. Het allerbeste is dus ook om alle fruit en groente die je eet te behandelen met fruit en Groentespoeling. Zeker zacht fruit en groenten is belangrijk om met fruit en Groentespoeling te behandelen, maar ook appels zijn aardappels wanneer ze niet schilt. Bestrijdingsmiddelen zijn zo gemaakt dat ze plakken aan de planten, ook wanneer er water opvalt. Dat betekent dat een simpel was in water in de meeste gevallen niet voldoende is om de gif resten te verwijderen.

 

Dit artikel is geschreven door drs NIck Heising , naar aanleiding van een artikel in NU.nl aangevuld met eigen kennis en ervaring