Waarom Sunrider? Wat eten we vandaag?

De leefomstandigheden in de wereld veranderen snel. Het aantal mensen dat zijn eigen voedsel verbouwt is de laatste eeuw enorm afgenomen. De meeste mensen zijn nu afhankelijk van het voedsel dat in winkels wordt aangeboden. Door de enorme invloed van reclame en welvaart, gaat men meer en meer af op de smaak van voedsel en let men minder op de kwaliteit. En omdat het leven voller, sneller en veeleisender wordt, hebben steeds meer mensen te maken met lichamelijke en geestelijke stress. Vervuiling van lucht, water en straling van apparaten belasten in toenemende mate ons lichaam, dat een dergelijke aanval steeds moeilijker kan verwerken.

Toch groeit het aantal mensen dat bewuster met voeding om wil gaan. Men wil weten hoe de verandering van levensomstandigheden de gezondheid beïnvloedt. Men staat meer open voor nieuwe inzichten op het gebied van voeding.

Veel van het voedsel dat we tegenwoordig tot onze beschikking hebben, is zodanig bewerkt dat het er smakelijk uitziet en eenvoudig klaar te maken is. Maar het gevolg van deze bewerking is dat een aanzienlijk deel van de energie en de bouwstoffen verloren gaat. Essentiële stoffen zijn uit het basismateriaal verdwenen. De samenstelling van de voeding is veranderd en het lichaam krijgt niet wat het nodig heeft.

Waarom eten we eigenlijk?

Als we mensen vragen waarom ze eten, antwoorden ze meestal ‘om in leven te blijven’ of, ‘voor mijn gezondheid’. Kennelijk weten we dat de processen die ons in leven houden dezelfde zijn als die ons gezond houden. Maar waarom is er dan altijd discussie over gezond en ongezond eten?

Het menselijk lichaam is voorzien van een aangeboren intelligentie, die aangeeft wat het nodig heeft om in balans te blijven. Maar onze smaakpapillen worden, vanaf de dag dat we zijn geboren, gemanipuleerd door reclame. In de loop van de tijd veroorzaakt dat verwarring in de communicatie tussen hersenen en smaak.

Als het lichaam roept om een voedende maaltijd, wordt een dergelijke boodschap maar al te vaak overschreeuwd door onze verwarde smaakpapillen, die gaan schreeuwen om patat met mayonaise!

Probeer de volgende keer als je trek hebt, er maar eens achter te komen waar je lichaam echt om vraagt. Als het lichaam bijvoorbeeld calcium nodig heeft, zullen zenuwimpulsen die behoefte door het lichaam laten flitsen. Oorspronkelijk is de boodschap: neem groene groente, rijk aan calcium. Maar tegen de tijd dat deze signalen de verstoorde smaakpapillen bereiken, heb je ineens zin in een chocolaatje.

In onze gehaaste wereld zijn we vaak geneigd om voedsel te bekijken in termen van gemak en geld. Past het in ons programma en wat kost het. In plaats van de processen te stimuleren die ons gezond houden, eten veel mensen ongezond, ingegeven door gemak en onkunde. En als we ons ongemakkelijk gaan voelen door een slechte gezondheid, verwachten we dat medicijnen ons weer gezond maken.

Wat de cellen ons vertellen.

Ons lichaam bestaat uit miljoenen cellen, die voortdurend bezig zijn met ademen, groeien, enzymen maken, zich vermenigvuldigen en afsterven. In iedere cel bevindt zich een celkern met het genetisch materiaal. Op school leerden we al dat genen bepalend zijn voor de kleur van onze ogen, onze lichaamsbouw e.d. Maar ze doen nog veel meer. Elk gen bezit specifieke instructies voor specifieke cellen. Het bepaalt de functie van de cel. Levergenen geven opdracht aan de levercellen om gal aan te maken, cellen in de maagwand worden geïnstrueerd om maagzuur te produceren. Zonder deze enzymen zouden de chemische reacties, die van levensbelang zijn, vastlopen. Die kleine cellen bepalen uiteindelijk de gezondheid van ons lichaam. Maar om hun werk goed te doen en enzymen te maken, hebben ze bouwstoffen nodig. Die worden geleverd door voedingsmiddelen zoals groente en fruit.

Omdat cellen verschillende behoeften hebben, hebben we een grote variëteit aan planten nodig. Hoewel alle planten basisvoedingsstoffen en specifieke vitaminen en mineralen bevatten, varieert dit per soort.

Worteltjes zijn hiervan een goed voorbeeld. Men zegt altijd dat worteltjes goed voor de ogen zijn. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat worteltjes stoffen bevatten die door de oogcellen worden benut voor het produceren van enzymen ten behoeve van een beter zicht.

Zo worden bloedsomloop, spijsverteringssysteem, kortom al onze lichaamsfuncties bediend door specifieke stoffen in de voeding. Een plant die aan een cellulaire vraag tegemoet komt noemen we een regeneratieve plant.

Er bestaan tienduizenden verschillende eetbare plantensoorten. In de westerse wereld gebruiken we daar slechts enkele tientallen van. Het spreekt vanzelf dat het voor ons lichaam lastig is en vaak zelfs onmogelijk, om uit een beperkt dieet de juiste voedingsstoffen te halen.

Dus komen we weer terug bij wát we eten. Onze cellen zijn constant op zoek naar specifieke bouwstoffen. Komt onze dagelijkse maaltijd daaraan tegemoet? Hoe kom je daar achter?

Krijgt ons lichaam voldoende te eten?

Vroeger was eten heel eenvoudig: de meeste producten begonnen als levende plant in de aarde en eindigden, vrijwel ongewijzigd en volwaardig, bij ons op tafel.

Tegenwoordig zijn we slechter af. Het meeste voedsel dat we krijgen aangeboden is bewerkt tot instant en hapklaar: handzamer, makkelijker en voor het oog aantrekkelijker. Maar zitten er nog wel genoeg voedingsstoffen in?

Of we nu een plak cake of een stuk komkommer eten, het bloed zal alles trouw naar de cellen transporteren. Als cellen zich tot het bloed wenden voor voeding, treffen ze maar al te vaak een lege voorraadkast aan. Zoals gezegd bevat veel van wat we eten nog maar weinig van de oorspronkelijke hoeveelheid voedingsstoffen. Vaak kunnen cellen simpelweg geen materiaal vinden om enzymen van te maken, waardoor de productie van enzymen vertraagt en verslechtert.

Conclusie: om optimaal gezond te zijn, moeten we onze cellen goed voeden. Hiervoor is regelmatig een grote variatie aan groente nodig. Onderzoek wijst uit dat er veel te weinig plantaardig, d.w.z. groente, fruit en kruiden, gegeten wordt. Wat gebeurt er als de cellen geen grondstoffen ontvangen?

Verschillende cellen, verschillende behoeften.

Niet alle cellen leven even lang. Elke 5 uur worden de cellen aan de binnenkant van onze darmen vernieuwd. Witte bloedlichaampjes leven ca. 13 dagen, terwijl levercellen ca. 18 maanden leven. Onze witte bloedlichaampjes produceren enzymen die het lichaam helpen zich te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Net als andere enzymen worden ze gemaakt uit de grondstoffen van het voedsel dat we eten. Bij een regelmatig tekort worden cellen die afsterven vervangen door cellen van een mindere kwaliteit. Witte bloedlichaampjes, zgn. leukocyten, zijn de soldaten van ons immuunsysteem. Wanneer deze cellen, in de korte tijd dat ze leven, niet de bouwstoffen krijgen die ze nodig hebben dan resulteert dat in de aanmaak van inferieure cellen. En dat betekent een verzwakking van onze weerstand tegen ziekte.

Complete en gevarieerde voeding is een investering in het lichaam van de toekomst. Maar hoe en wát moeten we dan eten? Hoe komen we daar achter?

Als we serieus willen proberen om een volledig pakket regeneratieve voeding tot ons te nemen, moeten we eerst jaren studeren. We zullen alle beschikbare kennis over voedingsproducten moeten vergaren, om er achter te komen welke voedingsstoffen regeneratief zijn, welke ons lichaam in conditie houden en welke voedingsstoffen schadelijk zijn voor ons lichaam.

Als we dit hebben vastgesteld zullen we nog een hele tijd bezig zijn om uit te zoeken welke werking elk product heeft. Vervolgens moeten we veel geld uitgeven aan wereldreizen om alle geselecteerde producten te verzamelen. En als we ze niet kunnen vinden, maatregelen treffen om ze zelf te kweken. Daar is weer kennis voor nodig van bodemgesteldheid en klimaat. De planten die we wel kunnen vinden, laten we dagelijks oogsten en thuis bezorgen, zodat we ze kunnen pellen, hakken, mengen, weken, en verwerken tot drie dagelijkse maaltijden.

Het is simpeler Sunriderproducten te eten.

Sunrider Simply the Best.

Sunrider heeft kruidencombinaties gemaakt, waarvan een deel al duizenden jaren geleden is ontwikkeld, uitgeprobeerd en sindsdien toegepast. Met deze kruidenpreparaten, die zeer sterk geconcentreerd zijn, kan op eenvoudige wijze worden voldaan aan de behoefte aan bouw- en voedingsstoffen voor een optimaal functioneren.

De kruidencombinaties, die vroeger slechts bereikbaar waren voor de welgestelden in China, zijn nu voor iedereen beschikbaar.

Dr. Tei Fu Chen, farmacoloog en kruidenkundige, zijn vrouw Oi Lin Chen, medicus, zijn de oprichters en eigenaars van Sunrider. Zij zetten de traditie voort die duizenden jaren geleden in China begon. Zij weten waar planten en kruiden moeten worden geteeld, wanneer er moet worden geoogst en hoe de producten moeten worden behandeld zonder dat iets van de kracht van de plant verloren gaat.

Sunrider is het enige bedrijf ter wereld dat regeneratieve voeding op de markt brengt en tevens de grootste producent van kruidenvoeding ter wereld.

De Sunrider producten zijn sterk geconcentreerd: 1:7 en meer, rijk aan bouwstoffen, die het lichaam voeden, reinigen en voor de balans zorgen

Dr. Tei Fu Chen, de oprichter van Sunrider, heeft zijn enorme kennis van de oorspronkelijke Chinese kruidenkunde gecombineerd met moderne technologie. Hierdoor heeft hij een reeks revolutionaire kruidencombinaties kunnen ontwikkelen. Elke combinatie is zo samengesteld dat het een specifiek voedende uitwerking heeft op een of meer orgaansystemen. De verwerkingstechniek, zoals concentratie en extractie, die Sunrider toepast is ongeëvenaard. Die is niet vergelijkbaar met die van de doorsnee fabrikanten van kruiden.

We kennen allemaal de reclames van vitaminepreparaten. Vitaminen worden, zonder de daarbij behorende stoffen, die van belang zijn voor de assimilatie, verwerkt. M.a.w: niet het hele product wordt gebruikt, met als gevolg dat het lichaam moeite met de vertering van deze stoffen heeft en ze daarom grotendeels weer zal uitscheiden. Daarbij komt nog dat de goedkopere soorten over het algemeen géén natuurlijke vitaminen zijn, maar kunstmatig gefabriceerd, wat ook een probleem oplevert voor de opname. Alle vitaminen, behalve de allerduurste, worden gemaakt uit steenkool en aardolie.

De duurste vitaminen worden wel uit planten gemaakt, maar uit de plant geïsoleerd en worden daarmee tot geïsoleerde chemische stoffen, waar het lichaam moeite mee heeft

Voor alle Sunrider producten geldt dat het lichaam de kruiden niet hoeft af te breken in hun elementaire onderdelen voor de assimilatie. Door de specifieke voorbewerking van Sunrider, vezels en water zijn al aan de voedingsstoffen onttrokken, is de voeding 6 tot 10 maal beter opneembaar. Het gaat hier om complete voeding, die direct door het lichaam wordt herkend en vervolgens snel wordt opgenomen

De kruiden worden met zorg verbouwd. Voor de bemesting wordt zeewier en andere natuurlijke stoffen gebruikt. De kruiden worden geoogst op het moment waarop ze optimaal rijp zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met het tijdstip van de dag waarop geoogst wordt. Dat kan van plant tot plant verschillen. Vervolgens wordt de oogst met de hand gecontroleerd op eventuele verontreiniging door onkruid of beestjes. De verwerking geschiedt met speciaal door Sunrider ontwikkelde machines, die de kruiden zo behandelen dat alle levende delen in leven blijven. Alles gebeurt onder eigen toezicht, zodat er 100% controle is over alle procedures en daarmee over de kwaliteit.

Ook wordt er de uiterste zorg aan de verpakking van de producten besteed. Zorg voor kwaliteit en milieu liggen er aan ten grondslag.

Omdat Sunriderproducten geen conserveringsmiddelen bevatten stelt dat hoge eisen aan de verpakking. Die moet er voor zorgen dat het product voor een vastgestelde periode zijn kwaliteit behoudt.

De Calli-theezakjes zijn verpakt in folie om de kruiden te beschermen tegen de invloed van licht en lucht. Nuplus is verpakt in folie afkomstig uit de ruimtevaart en is volledig biologisch afbreekbaar.

Sunrider blijft nieuwe verpakkingen ontwikkelen, de capsules die in het verleden gemaakt werden van gelatine, worden stap voor stap vervangen door capsules van plantaardig materiaal. Dit heeft enige tijd gekost omdat het maken van plantaardige capsules een ingewikkelde en kostbare zaak is. De capsules kunnen overigens gemakkelijk worden opengedraaid en als poeder worden gebruikt.

Sunrider streeft er naar om de kwaliteit van de producten ook af te laten stralen van de verpakking. Zo is er ook hierbij een streven naar evenwicht. Sunrider doet er alles aan om overbodigheid te vermijden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.

De Verwerking en productie van Sunriderproducten.

Sunrider producten zijn zeer hoog geconcentreerd. Een capsule of zakje van Sunrider kan twee of meer keer zo geconcentreerd zijn als het product van een concurrent.

Hieronder volgt de werkwijze die Sunrider van haar concurrenten onderscheidt

De massa kruiden ondergaat de volgende bewerkingsstappen:

1. REINIGEN

2. SORTEREN

3. VERMALEN

4. MENGEN

5. EXTRAHEREN

6. INDIKKEN

7. DROOGSTUIVEN

 

Vermalen: Na het reinigen en sorteren worden de verse kruiden gemalen in een hamermolen met een vermogen van ca. 250 kilo per uur. Tussen twee ladingen door wordt de molen gereinigd in een twaalf uur durend procédé, om volstrekte hygiëne te waarborgen.

Mengen: Met Sunrider’ s 500.000 dollar kostende Tote Formulation System gebeurt het mengen, verwerken en opslaan en verpakken van gemengde kruiden in een gesloten container; de kruiden worden niet door handen aangeraakt.

Extractie: De volledig geautomatiseerde en elektronisch beheerste extractieapparatuur onttrekt weldadige essenties aan de kruiden via een uniek procédé van hitte-, water- en druk. In de 3000-13000 liter tanks kan iedere twee uur een nieuwe lading kruiden verwerkt worden.

Condenseren: De kruidenextracten worden gecondenseerd in tanks waarin door middel van verdamping 75-95% van het watervolume wordt onttrokken. Het rijke, dikke sap dat overblijft wordt verder verwerkt tot poeder.

Flow Coating: voor poedercapsules of zakjes worden de kruiden verwerkt in Flow Coaters. Er is vier tot zeven kilo verse kruiden nodig voor een enkele kilo geconcentreerd poeder.

Glatt machine: de Glatt machine kan nog grotere hoeveelheden per productieperiode aan, zodat Sunrider tegemoet kan komen aan de groeiende vraag naar haar producten.

Droogstuiftoren: in de Sunrider fabriek in Taichung, Taiwan, staat de zes verdiepingen hoge droogstuiftoren, de hoogste in haar soort in Zuidoost Azië. Een dergelijke toren staat ook in Sunrider’s nieuwe fabriek in Singapore.

Vloeistofvuller: vloeibare producten zoals Sunrise, Sunnydew, Sunectar en Sunsmile Fruit & Vegetable Rinse worden in flessen gegoten die onder hoge temperaturen zijn gesteriliseerd. De lucht in de clean room wordt om de paar minuten gefilterd.

Capsules: volledig geautomatiseerde capsuleermachines vullen de capsules met nauwkeurig afgemeten hoeveelheden geconcentreerd kruidenpoeder. Alle capsules worden onmiddellijk gesorteerd, gescheiden en verpakt om zuiverheid te garanderen. Er worden ongeveer 90.000 capsules per uur verwerkt, die worden gepoetst en stuk voor stuk op kwaliteit gecontroleerd.

Flessenvulband: een vulmachine sorteert de gesteriliseerde flesjes, droogt ze met een stoot lucht en stuurt ze naar tien stations waar ze automatisch worden gevuld. Er worden meer dan 100 flesjes per minuut gevuld, en meer dan 35.000 flesjes per dag voorzien van een dop, een etiket en een vacuüm verpakking in plastic, voor optimale veiligheid.

Calli ruimte: de supersnelle, volledig geautomatiseerde machines verpakken het meest populaire product: Calli.

Jones machine: de Jones machine, een superieur alles-in-een-apparaat, vult zakjes met poeder, verzegelt ze en doet ze in doosjes, die vervolgens worden voorzien van een etiket. Een voorbeeld van doelmatigheid.

Productie van Kandesn en Sunsmile.

Sunrider produceert de beste cosmetica, huidverzorgings- en persoonlijke verzorgingsproducten ter wereld. Voor Kandesn worden dezelfde hoge kwaliteitsnormen gehanteerd als voor de kruidenvoedingssupplementen:

Muren, vloeren en plafonds van de productiehallen zijn bespannen met dik vinyl, als bescherming en om ze gemakkelijk te kunnen reinigen;

Alle personeelsleden dragen haarnetten, handschoenen en mondkapjes;

Er wordt uitsluitend gezuiverd water gebruikt.

De technische staf doet steekproeven en test producten op kleur en zorgt dat de juiste geurstoffen correct worden toegepast.

Ultramoderne apparatuur vergemakkelijkt iedere fase van het Kandesn productieproces:

In tanks van 3000 liter worden shampoo en conditioner gemengd.

Een Norden 400 automatische vulmachine vult alle buisvormige houders voor mascara, lotion en creme. Per shift kunnen er ongeveer 30.000 tubes gevuld.

De productlijnen

Het Sunrider aanbod bestaat uit verschillende producten met een eigen merknaam, gerangschikt naar doel en functie.

Sunrider producten hebben alle een specifieke functie: voedend, reinigend of in balans brengend. In sommige gevallen zien we een combinatie hiervan. In de bespreking van de afzonderlijke producten staat die functie afgekort achter de naam: v, r of b.

De Sunergy-lijn.

Basisvoedingsmiddelen afgestemd op de gemiddelde westerse mens en dienend ter aanvulling van de dagelijkse maaltijd. Ze werken ondersteunend en helpen bij het in balans brengen van de belangrijkste processen in het lichaam.

De Vitalite-lijn

Producten ontwikkeld voor mensen die hun gewicht onder controle willen houden. Ze stimuleren een evenwichtige verbranding van vetten en het opbouwen van spierweefsel.

De Sunsport-lijn

Bijvoedingsproducten voor mensen met een actieve levensstijl, zoals sporters en diegenen waarvan grote lichamelijke- en geestelijke inzet wordt verwacht.

De Sunsmile-lijn

Producten voor optimale mondverzorging en natuurlijke producten voor schoonmaak van voeding en de huiselijke omgeving.

De Kandesn-lijn

Dit is een exclusieve groep huidverzorgingsproducten en cosmetica