Zwanger en Vitashake,  dat  bevat vitamine A is het slecht?

Er wordt gewaarschuwd dat vrouwen die zwanger zijn niet teveel vitamine A moeten eten. Maar dat heeft vooral betrekking op het nemen van vitamine pillen. Want vitamine A is juist belangrijk voor de ontwikkelende foetus.

Dus kan het kwaad om vitshake te gebruiken wanneer je zwanger bent? Nee, integendeel!

De Vit. A is erg belangrijk voor het immuunsysteem en een erge belangrijke vitamine. De meeste voorschriften over de hoeveelheid vitamine A die je mag nemen zijn erg aan de lage kant. Op de Engelse Vitashake doos staat overigens dat de vitamine A eigenlijk betacaroteen is, waarmee het lichaam vitamine A maakt daar waar het dat nodigheeft.( dat zal ook gelden voor de in Nederland verkrijgbare Vitashake)

Daarbij komt dat dr Chen de samenstelling zo maakt dat de vitamine A onderdeel is van de totale samenstelling en dus weliswaar op de doos vermeld staat als apart deel het in werkelijkheid in de juiste samenstelling met de andere vitamines is en veel beter opgenomen wordt en anders werkt dan wanneer je apart vitamine A neemt.

Nu weet ik niet waarom je voorzichtig moet zijn met vitamine A( er zijn waarschuwingen als zou dat de vrucht kunnen beschadigen). Echter het effect is, en voor de meeste mensen sowieso , die halen niet de heoveelheid vitamine A wat nodig is. En ….te weinig is zeker niet goed. Vitamine A is essentieel voor een goede ontwikkeling van de foetus.

Dus zolang je geen apart vitamine A pillen neemt en elke dag grote hoeveelheden lever gaat eten, is de kans dat je te veel krijgt erg klein. De veilige boven grens van vit A is 3000 mcg. In Vitashake 25 %van de aanbevolen hoeveelheid is 1000 mcg dwz in Vitashake zou dan 250 mcg zitten.

Er zijn geen gevallen bekend van problemen met te veel bètacaroteen en geboorte afwijkingen. Wel met het nemen van te veel vitamine A in synthetische vorm. Dr Chen gebruikt geen synthetische vitamines.

Kortom. Ik denk dat het zakje Vitashake alleen maar goed kan doen en dat het risico op te weinig Vitamine A ( zeker met alle waarschuwingen, die dan averechts werken) veel groter is dan het risico op te veel( mits je geen apart vit a pillen neemt).

En Vitamine A is zeer gezond en nodig en dus niet schadelijk( nogmaals alleen inde synthetische pillen en bij extreem veel van iets als levertraan, wie doet dat nu!???)